25 oktober 2012

Bara's

Bara's vind ik wel één van de lekkerste Surinaamse snacks! Het heeft wel even geduurd, voordat ik een goed recept hiervoor had. Vaak gevraagd aan Surinaamse vriendinnen. Maar gek genoeg wist geen van hen het recept. Kreeg ook vaak als antwoord, dat het eigenlijk niet te doen was om het zelf te maken. En dat ze het dus gewoon gebakken en wel kochten bij de toko of rotishop.
Nou hou ik wel van een uitdaging. Dus als iets niet te doen zou zijn, wil ik het juist proberen! Internet afgestruind op jacht naar bara recepten, inderdaad een paar gevonden en uitgeprobeerd natuurlijk. Op zich viel het me nog mee. Al moet ik wel bekennen, dat de eerste drie keer mislukt zijn. Maar de aanhouder wint, zeg ik altijd maar. En nadat ik twee recepten met elkaar heb gecombineerd, lukte het mij zowaar om echte bara's te maken!


Wat heb je nodig:

• 1 pak broodmix (wit)  
• 165 gr bara meel
• 3 stengels selderij
• 1 ui
• paar tenen knoflook
• gehakte rode peper
• 1 theelepel masala (surinaamse kerrie)
• 2 theelepels komijnpoeder
• wat extra bloem
• (sla)olie
• 250-290 ml. handwarm water (kijk voor precieze hoeveelheid op het pak van broodmix)
• 3 1/2 gram zout



Zo maak je het klaar:


  1. Pel de knoflook en de ui en hak deze samen met de rode peper,selderij, komijnpoeder, masala in de keukenmachine. (Indien je geen keukenmachine hebt, hak je de ui, knoflook, rode peper en selderij klein en roer je de masala en komijnpoeder later door in een schaal.)
  2. Maak het broodmix zoals op het pak staat.
  3. Kneed baramix en de gehakte kruiden erdoorheen en voeg een beetje zout toe. Gebruik bloem of water om het deeg resp. droger of minder droog te maken. Het deeg moet iets vloeibaarder zijn, dan gewoon brooddeeg. Maar je moet er nog wel bolletjes van kunnen maken, dus het mag ook weer niet te vloeibaar zijn.
  4. Laat het deeg in een afgedekte teil of flinke schaal ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
  5. Verwarm, na het rijzen van het deeg, de olie.
  6. Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een grote ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
  7. Laat de bara voorzichtig in de olie glijden en aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.
  8. Even uit laten lekken en op een schaal leggen. Klaar!

Bara's zijn heel lekker met sambal of chutney.
Hieronder nog een lekker recept voor een tomatensausje voor bij je bara's:

Tomatenpeper:
Benodigd:
•   1 ui
•   2 teentjes knoflook
•   1 Madam Jeanet-peper
•   fles ketchup
•   azijn
•   zoete ketjap
•   schep suiker
De heel fijngesneden peper, ui en knoflook lichtjes fruiten.
Roer dat door in een (jam)pot, gevuld met ketchup en voeg daarbij wat azijn, ketjap en suiker.
Het geheel goed roeren.


Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...