25 november 2012

Sate Ajam

Voor degene, die niet zo van vleessaté houden of gewoon eens
iets anders willen, is hier een recept voor kipsaté: Saté Ajam.
Iets anders van smaak, maar net zo lekker en heel makkelijk te maken!










Wat heb je nodig:

    • 500 gr. kipfilet.
    • 4 eetlepels ketjap manis.
    • 1 halve theelepel uienpoeder.
    • 1 halve theelepel knoflookpoeder.
    • 1 halve theelepel djahé.
    • 1 halve theelepel kerrie djawa.
    • 1 halve theelepel serehpoeder.
    • 3 eetlepels zonnenbloemolie.
    • Satestokjes


    Zo maak je het klaar:

      1. Snij de kipfilet in blokjes.
      2. Meng in een kom de ketjap en de kruiden.
      3. Leg de kipfiletblokjes erin en schep alles goed om.
      4. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.
      5. Rijg de blokjes kipfilet na deze tijd aan de satestokjes.
      6. Roer de olie door de achtergebleven marinade en bestrijk de sate’s hiermee.
      7. Rooster de sate 7 tot 9 minuten boven de bbq of onder de grill. Regelmatig omdraaien en bestrijken met het marinademengsel.



      Eet smakelijk!!!

      Klik hier om het recept uit te printen

23 november 2012

Saté Babi

Nog een recept uit het Verre Oosten: Saté Babi!
Niet weg te denken bij de BBQ. Maar ook makkelijk klaar te
maken onder de grill of op de grillplaat. Erg lekker bij de nasi
of bami. Of met stokbrood en kruidenboter! En natuurlijk met
pinda satésaus!!!










Wat heb je nodig:

  • 500 gr. hamlappen of varkenslappen.
  • 4 eetlepels ketjap manis.
  • 1 a 1,5 theelepel sambal oelek of oelek trassi.
  • 1 theelepel uienpoeder.
  • 1 theelepel knoflookpoeder.
  • 1 theelepel ketoembar.
  • 1 halve theelepel djahé.
  • 1 halve theelepel djintan.
  • 1 halve theelepel laos.
  • 1 halve theelepel serehpoeder.
  • 1 halve theelepel koenjit.
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker.
  • 3 eetlepels zonnenbloemolie.
  • Satestokjes.


Zo maak je het klaar:

  1. Snij het vlees in blokjes.
  2. Meng in een kom de ketjap, sambal, basterdsuiker en de kruiden.
  3. Leg het vlees erin en schep alles goed om.
  4. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.
  5. Rijg de blokjes vlees na deze tijd aan de satestokjes.
  6. Roer de olie door de achtergebleven marinade en bestrijk de sate’s hiermee.
  7. Rooster de sate 7 tot 9 minuten boven de bbq, onder de grill of op de grillplaat.    Regelmatig omdraaien en bestrijken met het marinademengsel.



Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

3 november 2012

Kruidnootjes


Sinterklaas komt er alweer bijna aan!!!
En wat is er nou leuker om, samen met de kids, de oude baas eens
even een handje te helpen??? Niets, toch???
Vandaar dit makkelijke recept voor kruidnootjes...
Dus handen uit de mouwen en aan de slag!!!



Wat heb je nodig:
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • zout
  • 3 eetlepels melk

Verder heb je nodig:
  • Handmixer
  • Mengkom
  • Ingevette bakplaat


Zo maak je het klaar:
  1. Doe de bakmeel in de mengkom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe             en verkruimel die met de vingers door de meel.
  3. Kneed dit snel tot een soepel deeg.
  4. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  5. Vorm kleine bolletjes van het deeg, leg die op de bakplaat en bak de kruidnootjes in           ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

Speculaaskruiden

De dagen worden weer korter, natter en kouder.
De kachels gaan weer aan en de zomerkleding wordt weer vervangen door dikke truien en warme jassen... Maar belangrijkste van alles, binnenkort komt onze grote kindervriend Sinterklaas weer het land invaren! Dus weer tijd voor warme chocolademelk met of zonder slagroom, kruidnoten, pepernotensoep, banketstaven en alle andere lekkernijen. Kan je natuurlijk allemaal in de winkel kopen. Maar het is veel leuker en ook lekkerder om het zelf te maken natuurlijk!
Hieronder alvast een recept voor speculaaskruiden.
Een kruidenmengsel, wat je o.a. voor kruidnoten en speculaasjes nodig hebt. Ook dit kan je kant en klaar in de winkel kopen. Maar het is dus ook heel simpel zelf te maken.


Wat heb je nodig:
  • 30  g  kaneel  
  • 10  g  kruidnagelenpoeder
  • 10  g  nootmuskaat
  •   5  g  witte peper
  •   5  g  anijszaad
  •   5  g  korianderzaad


Zo maak je het klaar:

Heel simpel: doe alle kruiden is een bak en schud ze door elkaar.
Bewaar ze in een potje wat je goed kan afsluiten.
Nu kan je bijvoorbeeld kruidnootjes gaan maken.

Klik hier om het recept uit te printen

31 oktober 2012

Babi Pangang

Als je van eten uit het Verre Oosten houdt, moet je dit recept echt een keer proberen!
Het is best snel klaar, niet zo heel erg moeilijk en erg lekker!!!


Wat heb je nodig:

  • 400 gr. Hamlappen
  • 1 pak mix voor babi pangang (Conimex)
  • 6 eetlepels wokolie
  • 300 gr. Basmatirijst
  • 1 zak chinese wokgroenten (600 gr. AH)



Zo maak je het klaar:


  1. Snijd de hamlappen in blokjes.
  2. Meng in een kom de inhoud van het zakje marinademix met 4 eetlepels wokolie en schep het vlees erdoor.
  3. Laat het vlees 15 minuten marineren. Kook de basmatirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verwarm de grill voor
  5. Verdeel het vlees met de marinade in een bakblik of lage ovenschaal en schuif deze 10cm onder de hete grill.
  6. Laat het vlees in 8-10 minuten knapperig bruin en gaar worden.
  7. Schep af en toe om.
  8. Verhit intussen in een wok 2 eetlepels wokolie en roerbak de chinese wokgroenten ongeveer 3-4 minuten. Meng in een steelpan de sausmix met 300ml koud water en breng dit al roerend aan de kook.
  9. Laat de saus nog 1 minuut zachtjes doorkoken.
  10. Schep 3-4 eetlepels saus door de groenten.
  11. Verdeel de groenten in een schaal, schep het vlees erop en schenk vervolgens de saus erover.

Serveren met de basmatirijst en eventueel kroepoek.


Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

26 oktober 2012

Kippensoep

Deze soep maak ik zelf meestal gelijk in een grote hoeveelheid. Gewoon omdat we het erg lekker vinden.
En omdat het altijd handig is, om er wat van in de vriezer te hebben liggen. Lekker voor even snel tussendoor of voor als je een verkoudheid aan voelt komen.



Wat heb je nodig:


  • 2 Kippenbouten
  • 1 Kruidenbuiltje  - voor kippensoep
  • Vermicelli
  • 2 liter Water
  • 0,5 zakje Soepgroente
  • 4 blokjes Kippenbouillon  - 2 per liter.


Zo maak je het klaar:

  1. Zet de gewassen kippenbouten met koud water en het kruidenbuiltje op.
  2. Als dit kookt ongeveer 2 uur zachtjes laten koken.
  3. Haal de kippenbouten eruit en laat ze afkoelen.
  4. Voeg de bouillonblokjes en de soepgroenten toe en laat dit 10 minuten koken.
  5. Vermicelli erbij en nog 10 minuten koken.
  6. Het kippenvlees van het bot afhalen en kleinsnijden en terug in de soep doen.



Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

Pannenkoeken - Basisrecept

Pannenkoeken, wie houdt daar nu niet van???
Makkelijk klaar te maken en met bijna alles te combineren.
Zoet of hartig, het kan allemaal! Lekker voor in het weekend of leuk voor bijvoorbeeld een kinderfeestje.

Hieronder vind je alvast het basisrecept.
Binnenkort volgen nog andere pannenkoekrecepten!


Wat heb je nodig:

  • 200 gram tarwebloem
  • mespunt zout
  • 2 eieren
  • 1/2 liter melk
  • ca.50 gram boter
  • eventueel 1 eetlepel suiker of een zakje vanillesuiker voor zoete pannenkoeken


Zo maak je het klaar:

  1. Roer de bloem met een mespunt zout door elkaar.Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erboven
  2. Voeg 2 dl. melk toe en roer dit alles met een garde of een mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe. Voeg als laatste de suiker toe.
  3. Laat het beslag 30 minuten rusten
  4. Verhit een klontje boter in een pan met anti baklaag en schep met een soep opscheplepel het beslag in de pan en laat het beslag alle kanten uitvloeien,door de pan scheef te houden.
  5. Bak de pannenkoeken op een halfhoog vuur aan beide zijden licht bruin.
  6. Houd de pannenkoeken warm op een bord op een pan met kokend water.


Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

25 oktober 2012

Bara's

Bara's vind ik wel één van de lekkerste Surinaamse snacks! Het heeft wel even geduurd, voordat ik een goed recept hiervoor had. Vaak gevraagd aan Surinaamse vriendinnen. Maar gek genoeg wist geen van hen het recept. Kreeg ook vaak als antwoord, dat het eigenlijk niet te doen was om het zelf te maken. En dat ze het dus gewoon gebakken en wel kochten bij de toko of rotishop.
Nou hou ik wel van een uitdaging. Dus als iets niet te doen zou zijn, wil ik het juist proberen! Internet afgestruind op jacht naar bara recepten, inderdaad een paar gevonden en uitgeprobeerd natuurlijk. Op zich viel het me nog mee. Al moet ik wel bekennen, dat de eerste drie keer mislukt zijn. Maar de aanhouder wint, zeg ik altijd maar. En nadat ik twee recepten met elkaar heb gecombineerd, lukte het mij zowaar om echte bara's te maken!


Wat heb je nodig:

• 1 pak broodmix (wit)  
• 165 gr bara meel
• 3 stengels selderij
• 1 ui
• paar tenen knoflook
• gehakte rode peper
• 1 theelepel masala (surinaamse kerrie)
• 2 theelepels komijnpoeder
• wat extra bloem
• (sla)olie
• 250-290 ml. handwarm water (kijk voor precieze hoeveelheid op het pak van broodmix)
• 3 1/2 gram zout



Zo maak je het klaar:


  1. Pel de knoflook en de ui en hak deze samen met de rode peper,selderij, komijnpoeder, masala in de keukenmachine. (Indien je geen keukenmachine hebt, hak je de ui, knoflook, rode peper en selderij klein en roer je de masala en komijnpoeder later door in een schaal.)
  2. Maak het broodmix zoals op het pak staat.
  3. Kneed baramix en de gehakte kruiden erdoorheen en voeg een beetje zout toe. Gebruik bloem of water om het deeg resp. droger of minder droog te maken. Het deeg moet iets vloeibaarder zijn, dan gewoon brooddeeg. Maar je moet er nog wel bolletjes van kunnen maken, dus het mag ook weer niet te vloeibaar zijn.
  4. Laat het deeg in een afgedekte teil of flinke schaal ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
  5. Verwarm, na het rijzen van het deeg, de olie.
  6. Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een grote ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
  7. Laat de bara voorzichtig in de olie glijden en aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.
  8. Even uit laten lekken en op een schaal leggen. Klaar!

Bara's zijn heel lekker met sambal of chutney.
Hieronder nog een lekker recept voor een tomatensausje voor bij je bara's:

Tomatenpeper:
Benodigd:
•   1 ui
•   2 teentjes knoflook
•   1 Madam Jeanet-peper
•   fles ketchup
•   azijn
•   zoete ketjap
•   schep suiker
De heel fijngesneden peper, ui en knoflook lichtjes fruiten.
Roer dat door in een (jam)pot, gevuld met ketchup en voeg daarbij wat azijn, ketjap en suiker.
Het geheel goed roeren.


Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

Enge heksenvingers

Nog een recept voor Halloween: Enge heksenvingers!!!
Ik heb dit recept gevonden op Allrecipes.nl en ze zijn griezelig lekker!!!

Wat heb je nodig:

  • 225 gr zachte boter
  • 125 gr (witte basterd)suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 tl vanille-extract
  • 350 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 100 gr hele amandelen
  • 1 tube rood decoratieglazuur


Zo maak je het klaar:

Bron: Allrecipes.nl
Klik hier om het recept uit te printen

24 oktober 2012

Jelly regenwormen

Maak je eigen eetbare regenwormen met dit simpele recept! Helemaal geweldig voor Halloween of 1 april!


Wat heb je nodig:
  • 1 pakje aardbeien jelly pudding (bijv. van Dr. Oetker)
  • 1 gelatineblaadje of een zakje agar-agar (de laatste is iets steviger)
  • 1 klein bekertje slagroom
  • 3 kopjes kokend water
  • 15 druppels groene voedingskleurstof
  • 100 buigrietjes (of genoeg om je pak te vullen)
  • 1 leeg melkpak



Zo maak je het klaar:

1. Bereid de jelly pudding zoals aangegeven op de verpakking.

2. Laat de pudding afkoelen tot het handwarm is en voeg dan de slagroom en
groene kleurstof toe.

3. Hou de rietjes bij elkaar, vergeet ze niet uit te trekken en zet ze in het lege melkpak.Het is belangrijk, dat de rietjes goed strak in het pak zitten, zodat de jelly er niet uitloopt. Mocht het pak te groot zijn, dan kan je ook een elastiekje om de rietjes heen doen.

4. Giet de gelatinemix over de rietjes, zodat deze gevuld worden en laat deze opstijven.

5. Je kan op meerdere manieren de wormen uit de rietjes krijgen. Je kan bijv. met een deegrol over de rietjes rollen en dan de wormen eruit knijpen. Of je kan de rietjes even onder warm water houden en de wormen eruit laten glijden.


Bron: http://www.instructables.com/id/Bowl-of-Worms-Anyone/
Klik hier om het recept uit te printen

23 oktober 2012

Zandkoekjes

Wat is nou leuker en lekkerder dan je eigen koekjes bakken? Met onderstaand recept tover je binnen 55 minuten de heerlijkste zandkoekjes op tafel!
Ook leuk om bijv. een keer op een druilerige woensdagmiddag met de kinderen te doen...


Wat heb je nodig:

90 gram boter (blueband roombotersmaak)

1 zakje vanillesuiker
5 gram bakpoeder
150 gram meel/bloem
75 gram witte basterdsuiker
1 eidooier

Verder heb je nodig:
Oven
Bakplaat
Bakpapier
Stekertjes


Zo maak je het klaar:

1. Verwarm de oven voor op 180°c.
Doe de boter, basterdsuiker en de vanillesuiker in een kom en roer dit goed door elkaar.
Doe de eidooier, de bakpoeder en de bloem erbij en kneed dit tot een elastisch deeg.

2. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Steek met de stekertjes vormpjes
uit het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.

3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten
goudbruin. Laat ze na het bakken nog 15 minuten afkoelen.


Klik hier om het recept uit te printen

22 oktober 2012

Vlamtosti 2

Variatie op de eerste vlamtosti...
Ietsje meer werk, maar niet minder lekker!!!


Wat heb je nodig:

2 sneedjes Wit brood
50 gram Gehakt  - Half om half of mager rundergehakt
1 theelepel Sambal  - Oelek
Sjalotjes  - Fijngesneden
Italiaanse kruiden
plakjes Kaas
Zout
Peper
klontje Bakboter

Zo maak je het klaar:

Rul het gehakt in een pan met een klontje boter, doe de fijn gesnipperde sjalotjes erbij en
voeg 1 eetlepel sambal oelek,
peper (en zout) en de pizzakruiden toe (klein lepeltje pizzaquicksaus erbij is erg lekker).

Op keukenpapier goed uit laten lekken, in de pan het mengsel wat bij elkaar drukken als een plat vierkant koekje.

Beleg de boterham met plakjes kaas en daarop het gehakt mengsel.
Leg de andere boterham er bovenop en doe deze in het tosti-ijzer.
Even bruin laten worden en smullen maar!

Eet smakelijk!!!

Klik hier om het recept uit te printen

Vlamtosti 1

Mike had ergens deze snack ontdekt en was gelijk helemaal fan: De vlamtosti!!!
Inderdaad erg lekker! En zooo simpel eigenlijk...


Wat heb je nodig:

2 sneedjes Wit brood
50 gram Gehakt  - Half om half of mager rundergehakt
1 theelepel Sambal  - Oelek
plakjes Kaas
Peper
Zout
Bakboter

Zo maak je het klaar:

Rul het gehakt in een pan met een beetje bakboter en voeg 1 eetlepel sambal oelek,
peper en zout toe.
Beleg de boterham met dit gehakt en doe hier een paar plakjes kaas op.
Leg de andere boterham er bovenop en doe deze in het tosti-ijzer.
Even bruin laten worden.

Eet smakelijk!!!

21 oktober 2012

Roti met Masala Kip

Dit is wel één van onze meest favoriete gerechten!!! Al heel lang wilde ik het es klaar maken, maar ik zag er altijd een beetje tegenop eigenlijk. Dacht altijd, dat het heel veel werk was en zo. Maar een paar weken geleden heb ik het toch eens een keer aangedurfd en het bleek allemaal reuze mee te vallen!!!






Wat heb je nodig:

Voor de masala kip:
500 gram kipfilet
1 grote ui
3 á 4 teentjes knoflook
1 blikje gepelde tomaten(of een blikje tomatenpuree)
4 middelgrote aardappels
Kousenband(of een potje haricots verts)
3 eetlepels masala kerrie
2 eetlepel paprikapoeder
2 theelepel djintan(gemalen komijn)
2 bouillonblokjes
1 á 2 theelepels surinaamse sambal
(als je van pittig houdt)
Zonnenbloemolie
Water

Voor de roti:
1 pak broodmix van Koopmans
300ml handwarm water
25 gram boter of margarine op kamertemparatuur

Verder heb je nodig:
Wok of hapjespan
Koekenpan
Maatbeker
Mixer
Deegroller
Snijplank
Theedoek

Zo maak je het klaar:

De Masala Kip:
Schil de aardappels en kook ze voor, maar ze mogen niet helemaal gaar zijn.
Giet ze na het koken af en laat de aardappels afkoelen.
Maak, indien nodig, de kipfilet schoon en snij het in blokjes.
Versnipper de ui, pel de knoflookteentjes en knijp ze door een knoflookpers.
Snij, indien je gepelde tomaten gebruikt, 2 of 3 tomaten in stukjes.
Maak de kousenband schoon en snij dit in kleine stukjes of als je een potje
boontjes gebruikt, laat uitlekken en snij dit dan in stukjes.

Verhit wat olie in de wok of hapjespan. Doe, als de olie heet genoeg is, de kipfilet in de pan en bak het even aan. Als de kipfilet dichtgeschroeit is, doe je de ui en de knoflook erbij en laat dit even meebakken. Doe hierna de tomatenstukjes erbij, strooi 1 eetlepel masala kerrie, 1 eetlepel paprikapoeder en 1 theelepel djintan erbij en roer het even om. Laat dit even meebakken, doe er dan wat water bij, roer dit weer even om en laat het even pruttelen.

Snij intussen de aardappels in iets kleinere stukjes. Doe de aardappales en boontjes bij je kipmengsel en voeg er zoveel water bij, dat de aardappals een beetje onder liggen. Verkruimel nu ook de bouillonblokjes en doe dit erbij.
Doe het restant van je kerrie, paprikapoeder en djintan erbij en laat dit pruttelen, tot de aardappels en boontjes gaar zijn. Mocht de saus te dik worden, dan kan je er af en toe wat water aan toevoegen. Als laatste doe je de sambal erbij, als je van pittig houdt. Ik doe de sambal hier altijd pas op mijn bord erbij, omdat ik wel van erg pittig houdt, maar de rest van het gezin dus niet.


De Roti:
Volg, voor het maken van het brooddeeg, de gebruiksaanwijzing op het pak.
Als het deeg gerezen is en klaar voor gebruik, dan neem je daar een bolletje van af. Je kan zelf het beste even kijken, hoe groot dat moet zijn, want de één heeft een grote koekenpan en de ander een kleintje. Dus dat kan je het beste even zelf bepalen. Strooi wat bloem op je snijplank en rol met de deegroller het bolletje zoveel mogelijk uit.

TIP: Leg een theedoek op de aanrecht en leg daar je snijplank op. Zo voorkom je, dat je snijplank gaat verschuiven.

Nou kan je rollen, bakken en dan de volgende rollen en bakken. Maar je kan ook eerst alle bolletjes uitrollen en dan pas alles bakken. Als je voor het laatste kiest, vergeet dan niet, om tussen de plakken meel te strooien, anders plakt al het deeg aan elkaar.

Het bakken van de roti:
Verwarm de koekenpan zonder olie of boter.
Als de koekenpan warm genoeg is, pak je een deegschijf en die leg je in de pan.
Na 30 sec. draai je de schijf om en besprenkel je de bovenkant met wat olie.
Daarna draai je de schijf weer om na 30 sec. en doe je aan die kant hetzelfde.
Dan draai je het nog eens om en weer na 30 sec. is je roti klaar.
Doe dit met alle schijven en als dat klaar is, kan je aan tafel!

Eet smakelijk!!!


Klik hier om het recept uit te printen

Shoarma van Mamma

Als je aan Mike vraagt: wat wil je eten vandaag???
Dan geeft ie steevast antwoord: Shoarma van mamma!!!!
Naast pizza en spaghetti vindt hij dat toch wel het lekkerste,
wat er is! En zo heel erg bijzonder is het eigenlijk niet.
Behalve dan, dat er meer in zit, dan alleen reepjes vlees.


Wat heb je nodig:

500 gram kipfilet
1 grote ui
1 rode paprika
1 bakje champignons
1 zakje shaorma kruiden(Silvo)
Bakboter of olie
Pitabroodjes of gewone puntjes/afbakbroodjes

Verder heb je nodig:
Een hapjespan of koekenpan
Braadpan
Snijplank
Keukenmes


Zo maak je het klaar:

Maak, indien nodig, de kipfilet schoon en snij het in blokjes.
Doe hier alvast het zakje shoarma kruiden bij. Versnipper de ui, snij de paprika
in kleine blokjes en snij de champignons in schijfjes.

TIP: Gebruik voor het snijden van de champignons een eierensnijder, dan krijg
je mooie gelijkmatige schijfjes!

Doe in de braadpan een klontje boter. Als de boter gesmolten en klaar om in te bakken is, doe je de kip erin en bak je dit goed door, zodat de kip goed dicht geschroeit is. Dan zet je de braadpan op het kleinste vuur met een warmhoud-plaatje eronder. Af en toe wel even doorroeren, zodat het niet aanbrandt!

Dan pak je de hapjespan of koekenpan en daar doe je ook weer een beetje
boter in. Laat dit smelten en bak vervolgens hier de champignons in.
Doe daarna de ui en de paprika bij en laat dit even doorbakken. Als dit gedaan is, doe je de hele inhoud van de hapjespan of koekenpan bij de kip.
Laat dit nog even doorpruttelen, zodat de smaak van de kruiden goed intrekt.

Intussen verwarm je de over voor, voor de pitabroodjes of afbakbroodjes.
Volg hiervoor verder de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Als je gewone puntjes oid erbij eet kan je dit gedeelte natuurlijk overslaan.

Als de broodjes klaar zijn kan je opscheppen en aan tafel!
Lekker met knoflooksaus, loempiasaus, sambal en een frisse salade.

Eet smakelijk!!!


Klik hier om het recept uit te printen

Hongaarse Goulash

Dit recept heb ik al heel vaak klaar gemaakt!
Het is héél erg lekker en eigenlijk best simpel.


Wat heb je nodig:

600 gram doorregen runderlappen
100 gram Blueband
50 gram spekreepjes
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 rode paprika's
2 groene paprika's
2 eetlepels bloem
1,5 eetlepel paprikapoeder of chilipoeder
1 blikje tomatenstukjes(400 gram)
1 dl rode wijn
2 dl vleesbouillon
2 theelepels tijm
4 vastkokende aardappels
250 gram spercieboontjes

Verder heb je nodig:
Een grote braadpan
Snijplank
Keukenmes


Zo maak je het klaar:

1. Snij het vlees in stukken en wentel ze door de bloem.
Verhit de margarine in de braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin. Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.

2. Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Maak de paprika's schoon en snij ze in stukken.
Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
Strooi het paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.

3. Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
Voeg de tijm toe en breng het geheel aan de kook. Laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes(op een vlamverdeler) sudderen.

4. Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes. Haal de sperciebonen af en snij ze in drieën.
Schep de aardappelblokjes en spercieboontjes door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.

Lekker met grof volkorenbrood of rijst.

Eet smakelijk!!!


Klik hier om het recept uit te printen

Hemelse Modder!

Ik ben absoluut geen toetjesmens, maar als Ben voorsteld om Hemelse modder te maken, zeg ik echt geen nee!!! Voor Hemelse modder, oftewel chocolade mousse, mogen ze me zelfs s'nachts wakker maken! Oké, je moet bij dit toetje niet aan de lijn zijn, maar een keertje tussendoor mag best!!!


Wat heb je nodig:
3 eieren
4 repen chocolade van ongeveer 75 gram. (2 melk en 2 puur)
1/2 liter slagroom

Verder heb je nodig:
Handmixer
Garde
Spatel
Pannen
Schalen
Kopje
Schone handen

Zo maak je het klaar:
Chocolade repen, neem wel een goede kwaliteit c.q. merk b.v. Verkade.
Gebruik geen nep-chocolade want dan wordt het helemaal niks en krijg je een kleffe troep.
Je kan experimenteren met verhoudingen van chocolade b.v meer melk dan puur of andersom, je kan geen witte chocolade gebruiken want dat is geen "echte" chocolade.

Chocolade in stukjes breken en dan "au bain marie" (pan in de pan) de chocolade smelten.
Je kan dit ook in de magnetron doen, maar roer het dan wel af en toe om en let er wel goed op, dat de chocola niet verbrand!
Niet stiekum van de chocolade snoepen anders kloppen de verhoudingen niet meer

Eieren scheiden, dit houdt in dat je het eigeel scheidt van de "witte" doorzichtige smurrie.
Doe dit heel heel secuur !!
Er mag dus geen eigeel bij het eiwit zitten en als we zeggen geen dan bedoelen we ook geen dus ook niet een klein beetje.
Anders mislukt alles, besteed hier dus de nodige tijd aan of vaak oefenen..

Eiwit met toevoeging van wat suiker stijf kloppen met de handmixer.

Eierdooiers (eigeel) goed schuimig kloppen met wederom de handmixer.

De chocolade is netjes gesmolten en af blijven met de vingertjes niet weer proberen ervan te snoepen.

Ondertussen even gezellig de slagroom kloppen, geen suiker toevoegen want de chocolade is al zoet genoeg.

Als de chocolade gesmolten is, deze langzaam bij de geklopte eidooiers gieten en ondertussen langzaam met de handmixer mengen.
Let op dat je dit rustig doet want de chocolade is heet en het eigeel koud.
Als je alles ineens bij elkaar gooit dan mengt het niet en gaat het misschien shiften en ken je alles weggooien.
Dus mixer op de langzaamste stand en rustig aan..

Als de geklopte eierdooiers en de gesmolten chocolade goed onder elkaar is opgenomen, de handmixer uit en met een spatel het geklopte eiwit voorzichtig onder elkaar omscheppen tot het goed gemengd is.

Als het eiwit er in zit dan kan de slagroom erbij, wederom niet roeren maar scheppen zodat het allemaal enigszins luchtig wordt.
Daarna ongeveer 4 uur op laten stijven in de koelkast. Dan kan men het nog naar eigen keuze feestelijk garneren bv. met slagroom, hagelslag, geschaafde chocolade, kerstkransjes etc.

Eet smakelijk!!!


Klik hier om het recept uit te printen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...